Welkom bij Korfbalvereniging Swift

afbeelding site

Visie korfbalvereniging Swift

Swift is een dameskorfbalvereniging waarvan met name meisjes en dames uit Velden en de omringende dorpen lid zijn. Enerzijds wil de vereniging korfbal op een zo hoog mogelijk niveau spelen in een combinatie van wedstrijdsport en prestatief gericht korfbal. Anderzijds wil de club ruimte bieden aan speelsters die vooral voor de gezelligheid recreatief korfbal willen spelen.

Daarnaast is de sociale functie binnen de club en het dorp Velden een belangrijk gegeven. De vereniging wil een sfeer creëren waarbij er voldoende begrip en respect is voor de uiteenlopende motieven waarom men korfbal speelt.

Historie korfbalvereniging Swift

Korfbalvereniging Swift werd opgericht op 2 oktober 1950. Initiatiefnemers waren de Tegelse kapelaan Engels, Louis Pesgens, Piet Ewalds en onderwijzer Jan Kroonenberghs. Zij organiseerden een demonstratiewedstrijd tussen teams uit Tegelen en Arcen op een veldje bij de school, waarna zich 35 Veldense meisjes aanmeldden als lid van de korfbalclub. De eerste voorzitter was Henk van Beest, Jan Kroonenberghs werd de eerste trainer, dit gedurende 26 jaar.

Een competitie was er aanvankelijk nog niet, wel troffen zes Noord-Limburgse clubs elkaar regelmatig in toernooiverband. Al snel boekten de dames van Swift successen en groeide Velden uit tot een korfbalbastion in Noord-Limburg, waar zowel op het veld als in de zaal werd gespeeld.

In 1962 werd het eerste team kampioen van Limburg in de eerste klasse van de R.K.L.D.K., afdeling Noord-Limburg. Swift groeide gaandeweg uit tot een van de toonaangevende dameskorfbalverenigingen in Nederland en speelt vanaf 1971 in de hoogste klasse. Hier behaalden de Veldense korfbalsters diverse nationale kampioenschappen in de zaal als op het veld, voor de eerste keer  in 1972. Op het veld werd Swift daarna 6 keer landskampioen, in 1980, 1981, 1982, 1998, 2000 en 2007. In de zaal volgden nog 7 nationale titels in 1978 (kampioen hoofdklasse-micro korfbal van de NDKB), in 1979, 1981, 1988, 1995, 1997 en 2005.

Swift werd getraind door: Jan Kroonenberghs (1950-1976), Henk Deegens,  Leo Schinning, Jan Wielink, Maarten Reintjes, Alf van den Ende, Bart van Mierlo en Jan Kooiman.

Vanaf 2000 is er een intensieve samenwerking tussen Swift en voetbalvereniging IVO, hetgeen op 1 juli 2003 resulteerde in een samengaan onder de vlag van Sportvereniging Velden. Het eerste belangrijke resultaat van dit samengaan was de bouw van een moderne kleed accommodatie en een kunstgrasveld. Swift groeide in de loop der jaren uit tot een vereniging van circa 200 leden, waarvan ruim 150 jeugdleden. Anno 2014 telt de afdeling korfbal Swift van de sportvereniging Velden vier seniorenteams, een midweekteam, een afdeling recreantenteam en 14 jeugdteams.